Dating Dating tips SiGNLE app

(koord)dansen op het algoritme van dating apps

Go to SiGNLE

Het begint spannend. En nog mooier, THE SKY IS THE LIMIT! Als een nieuwsgierige halfwassen knaap die stiekem naar binnen weet te glippen bij een exclusief modellenfeestje en zich in een bedeesde maar toch vooral ook extatische toestand tussen de allermooiste vrouwen op de dansvloer wurmt, begeef je je voor het eerst op Tinder. De online dating hemel waar iedereen het over heeft.

En niks gelogen hoor, wow! Wat een weelde. De ideale partners schuiven aan je voorbij als bierflesjes die gebotteld worden op een lopende band.

Voor eventjes dan…

Get you fixed?

Wat er gebeurt. Dating app Tinder bedient zich van flink wat slinkse foefjes. Trucjes die er niet zozeer op gericht zijn om jou aan je ideale partner te helpen. Nee, slimmigheidjes om je in een rap tempo afhankelijk te maken van de app zelf!

De eerste dagen krijg je nog de knapste wezens die op onze aardbol rondswipen door je telefoonscherm geslide. Je begeeft je in de topklasse van de Tindercompetitie. De app rolt de rode loper van de online liefde voor je uit. Overdonderd van het mannelijk/vrouwelijk schoon geef je je over aan deze digitale lokroep. Gelukzalig dans je ‘on line’ rond tussen De Brad Pitt’s en Jessica Alba’s van deze wereld. Maar dit is niet zonder gevaar.

Lust score

Want dan gaat het algoritme zijn werk doen. En helaas dans je dan vaak net even uit de maat op het door Tinder zelf gecomponeerde huzarenstuk. Op basis van een bepaalde begeerlijkheidsscore word je namelijk opnieuw ingedeeld. Feilloos word je herkend door de uitsmijters op het ‘out of your league’ feestje en word je vriendelijk doch dringend weg geëscorteerd van de dansvloer op het modellenbal.

Keep you fixed

Helaas is het dan al te laat. De verslavende mechanismen binnen de app die je eerder in een geestdriftige roes de dansvloer opgesleurd hebben, houden je stevig in de greep. De app doorswipend ervaar je elke weer wat een stevige narcisme-shot met je doet bij een nieuwe match.

De verslavende handeling van het swipen die regelrecht is afgeleid van het fruitautomaat-principe. Het swipen gebeurt nog nèt niet verticaal, maar vast alleen omdat dit ergonomisch lastiger is. De principes blijven dezelfde. Je kijkt gebiologeerd naar een verlicht scherm waarop beloningen (in de vorm van al dan niet een match) onregelmatig worden afgegeven.

Quick fix

Vanaf nu ben je overgeleverd aan de app. En wat doe je als je verslaafd bent? Dan ga je op zoek naar een quick fix. Elk moment van afzondering ga je swipend op zoek naar nieuw succes. En steeds korter na de bevrediging van een match, swipe je weer verder.

Quick fiction

Uiteindelijk zwier je gewillig en gedwee mee op het door Tinder verslavende fabricee. Op de bedrand van je laatste fix, swipe je door. Want anders voel je te lang niks. Iedere keer weer opnieuw op zoek naar een nieuwe impuls. Een impuls van eigenliefde. Maar was je niet juist op zoek naar de liefde van iemand anders?

Dance monkey dance

De nummertjes zelf aanvragend draal je inmiddels in een vicieuze cirkel om de dansvloer heen, om uiteindelijk op de door Tinder zelfgemaakte deuntjes naar de pijpen van de dating app te dansen…

Dat kan natuurlijk ook anders! Dans weer gewoon je eigen dans. Kijk op SiGNLE hoe…

Bron: Volkskrant. Lees hier verder in het Volkskrant artikel over de ervaringen met en het onderzoek naar Tinder door Judith Duportail.

Go to SiGNLE

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: