Entertainment LIFESTYLE

Happy single zijn: Afgezaagd, of de simpele waarheid?

Go to SiGNLE

Je hoort het vast genoeg om je heen. “Nee, ik heb op dit moment geen relatie. Ik ben happy single”. En hoe afgezaagd of ongemeend die opmerking soms ook klinkt, er zit weldegelijk een kern van waarheid in! Althans, bij vrouwen dan.

Waarom je happy single niet moet benadrukken

Wat is het probleem? Door het benadrukken dat je ook echt een happy single bent, bereik je vaak het idee van het tegenovergestelde bij anderen. Waarom zou je het immers benadrukken als het zo is? Dat blijkt dan toch voldoende uit andere dingen? Happy single? Pff, wat moet die ongelukkig zijn zeg, is al snel de gedachte.

Single vrouwen zijn gelukkiger

En dit terwijl uit onderzoek van professor in gedragswetenschappen Paul Dolan aan de London School of Economics blijkt dat single vrouwen over de linie juist beter af zijn dan getrouwde vrouwen. Ongetrouwde vrouwen zonder kinderen zijn in de praktijk namelijk gelukkiger. Ook leven zij langer, zo beweert de crack op het gebied van welzijn en geluk aan The Guardian.

Waar mannen door het huwelijk juist rustiger aan gaan doen en minder risico’s nemen waardoor ze iets meer verdienen en zelfs langer en in goede gezondheid leven, komen vrouwen er bij een huwelijk eerder bekaaid vanaf.

Getrouwde vrouwen gaan niet per se gezonder leven. De gezondheid gaat er dan ook niet op vooruit. Sterker, op termijn lopen getrouwde vrouwen van middelbare zelfs meer risico op fysieke en mentale klachten dan alleenstaande vrouwen.

Single vrouwen ongelukkiger door stigma

Welbeschouwd is het nog vaak geschetste ideaalplaatje van trouwen en kinderen krijgen als ultieme parameters van succes en welzijn bij vrouwen dus helemaal niet zo ideaal. En juist dit stigmatiserende beeld zorgt er voor dat veel single vrouwen zich vaak ongelukkiger voelen!

Het bestaande stigma is dus blijkbaar een groter probleem dan de werkelijke omstandigheden waarin single vrouwen verkeren. En wellicht dat dit ook juist de negatieve connotatie van de term “happy single” verklaart bij anderen. Dat hier juist de onzekerheid over het bestaande stigma van het succes van de getrouwde vrouw in doorklinkt.

Happy single zijn is verleden tijd

Tijd dus om dit heilige huisje, boompje, beestje weer eens omver te schoppen! Tijd om de term “happy single” in de ban te doen wat mij betreft. Om het vanaf nu te beschouwen als een zuiver pleonasme. En laten we dan ook gelijk gedateerde opmerkingen tegen ongetrouwde vrouwen van middelbare leeftijd als bijvoorbeeld “ook jij ontmoet heus nog wel een keer de ware”, definitief verbannen. Of misschien alleen toestaan met de toevoeging “dan word je net zo ongelukkig als ik” erachter.

Single vrouwen worden zo lijkt uit het onderzoek namelijk niet ongelukkiger van alleen zijn, single vrouwen worden ongelukkiger van het ouderwetse ideaalbeeld waar ze blijkbaar nog steeds tegen moeten vechten.

Go to SiGNLE

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: